Vallijnen zijn een belangrijke schakel in de keten van valbeveiliging. Een vallijn voldoet aan twee normen, die van de veiligheidslijn (EN 354) en van de valdemper / shockabsorber (EN 355). De maximaal toegestane lengte van een vallijn is 2 meter.

De vallijn is ontwikkelt om een val te stoppen en de energie die vrij komt te reduceren naar een acceptabel maximum.

We zien twee verschillende soorten:
1.  enkele vallijn (I-lijn)
2. dubbele vallijn Y-lijn of V-lijn

Enkele vallijn
De enkele vallijn, ook wel I-lijn genoemd, wordt gebruikt wanneer er niet veel verplaats dient te worden t.o.v. een ankerpunt. De werkruimte is gelijk aan de lengte van de lijn. Praktische toepassingen manbak en een loper van een horizontaal staalkabel systeem (EN 795C)

Dubbele vallijn
De dubbele vallijn wordt gebruikt wanneer er verplaatst wordt. De verplaatsing kan zowel horizontaal als verticaal zijn.
Bij een Y-lijn splitsen de twee benen op na de valdemper. Een V-lijn heeft een geintegreerde valdemper in beide benen zitten. Het risico van een V-lijn is dat wanneer beide benen op dezelfde hoogte bevestigd zijn, er een te hoge belasting kan ontstaan op lichaam en ankerpunt.

 

SRL
SRL staat voor self retracting lanyard en is een combinatie tussen een vallijn en een valstopblok. De container(s) met het oprolmechanisme wordt aan het harnas bevestigd. Voordeel van deze valstopblokjes is dat de er doorgaans minder vrije ruimte benodigd is. SRL’s zijn in enkele en dubbele variant verkrijgbaar. De norm van SRL’s is vaak de EN360, soms in combinatie met de EN355

Bevestiging
Vallijnen dienen met behulp van een karabiner bevestigd worden op een A-punt van een harnas

 

Valdemper / shockabsorber
Een valdemper reduceert krachten die vrijkomen tijdens een val door het scheuren van stiksels of speciaal ontworpen scheurband. De norm schrijft voor dat de maximale impact 6 KN mag zijn. Alle impact boven de 6 KN zal gereduceerd worden.