Naast het woord harnas wordt gordel ook veelvuldig gebruikt. Hier treft u een overzicht van verschillende type harnassen met bijbehorende normen.

  1. Antival (basis harnas)
  2. Antival en werkpositionering harnas (positionering harnas)
  3. Antival, werkpositionering en zit harnas (rescue harnas)
  4. Antival, werkpositionering en zit harnas met borststijgklem (rope access harnas)

Antival
Een basis harnas voldoet aan de EN 361. Dit harnas heeft altijd een bevestigingspunt voor valbeveiliging op de rug (dorsaal) en vaak op de borst (sternaal). Deze bevestigingspunten zijn aangeven met een A.
Praktische toepassingen zien we bij werkplaatsbeperking en valbeveiliging.

Antival en werkpositionering
Een positionering harnas voldoet aan de EN 361 + EN 358. Dit harnas heeft altijd een bevestigingspunt voor valbeveiliging op de rug (dorsaal) en vaak op de borst (sternaal). Deze bevestigingspunten zijn aangeven met een A.
Daarnaast is dit harnas voorzien van twee bevestigingspunten op de heupen (lateraal).
Praktische toepassingen zien we bij werkplaatsbeperking, valbeveiliging en werkpositionering (staand op de voeten).

Antival, werkpositionering en zitharnas
Een rescue harnas voldoet aan de EN 361 + EN 358 + EN 813. Dit harnas heeft altijd een bevestigingspunt voor valbeveiliging op de rug (dorsaal) en vaak op de borst (sternaal). Deze bevestigingspunten zijn aangeven met een A.
Daarnaast is dit harnas voorzien van twee bevestigingspunten op de heupen (lateraal) en een bevestigingspunt op buikhoogte (ventraal). Het buikpunt kan gebruikt worden voor bevestiging van een afdaal apparaat en voor werkpositionering,
Praktische toepassingen zien we bij werkplaatsbeperking, valbeveiliging en werkpositionering (staand op de voeten en hangend), persoonlijke evacuatie en reddingen.

Antival, werkpositionering en zit harnas met borststijgklemEen rope access harnas is heeft dezelfde specificaties als het rescue harnas maar dan uitgebreid met een borststijgklem.
Deze klem maakt het mogelijk om, in combinatie met een handstijgklem met voetlus, te stijgen in een lijn.